Лабораторію створено в 1998 р. під керівництвом д. мед. н., проф. М. П. Гуліч.
Керівник – д. мед. н., проф. Гуліч Марія Павлівна
тел.: (044) 513-40-65, e-mail: gumapa@ukr.net
Надавані лабораторією послуги
Лабораторія профілактики аліментарно-залежних захворювань – це єдина лабораторія такого профілю в системі Національної академії медичних наук України, яка за своїм потенціалом може виконувати як наукові дослідження щодо впливу харчування на здоров’я населення, запобігання розвитку аліментарно-залежних хронічних неінфекційних захворювань, розробки наукових засад удосконалення системи організації харчування дітей, так і вирішувати суто практичні завдання: проводити медико-біологічну оцінку продуктів харчування, одержаних за інноваційними технологіями, здійснювати оцінку безпечності та якості харчових продуктів з позицій міжнародного та вітчизняного санітарного законодавства та здійснювати розробку законодавчих і нормативно-методичних документів.
Основні напрямки наукової діяльності:
• Проведення репрезентативних досліджень стану фактичного харчування населення, зокрема дітей та молоді;
• Вивчення проблеми взаємозв’язку стану харчування і розвитку хронічних неінфекційних захворювань та наукове обґрунтування засад реалізації заходів аліментарної профілактики їх в Україні відповідно до Цілей сталого розвитку;
• Вивчення особливостей харчування дітей шкільного віку та розробка наукових засад удосконалення системи організації шкільного харчування в умовах інтеграції України у європейський освітній простір та реформування шкільної освіти;
• Визначення сучасного стану забезпечення харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами в закладах освіти в Україні та розробка основ дієтичного шкільного харчування;
• Розробка принципів харчування населення в умовах надзвичайних ситуацій, зокрема щодо харчування дітей під час воєнного стану;
• Медико-біологічна оцінка продуктів харчування, одержаних за новітніми інноваційними технологіями;
• Наукове обґрунтування рецептур та медико-біологічна оцінка продуктів спеціального призначення;
• Оцінка безпечності та якості харчових продуктів та продовольчої сировини з позицій міжнародного та вітчизняного санітарного законодавства;
• Розробка нормативно-методичної документації з гігієни харчування;
• Розробка наукових засад державної політики в галузі харчування населення України.
Найвагоміші наукові досягнення:
• Розроблено пріоритетні та оригінальні методології та методичні підходи щодо вивчення органічних сполук мікроелементів, отриманих за допомогою нанотехнології.
• Науково обґрунтовано новий підхід до вирішення проблеми дефіциту мікроелементів у харчуванні населення за рахунок збагачення продуктів харчування органічними сполуками мікроелементів, отриманих за інноваційною нанотехнологією;
• Відповідно до Цілей сталого розвитку встановлено поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань серед студентської молоді;
• Розроблено та впроваджено в діяльність вищих навчальних закладів України «Алгоритм впровадження здоров’язберігаючих освітніх технологій в навчальний процес вищих навчальних закладів»;
• Створено «Збірник рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закладів сфери соціального захисту»;
• Створено наукову базу даних щодо мікронутрієнтного складу молока і молокопродуктів та фактичного вмісту мікроелементів цинку і міді у всіх видах харчових продуктів сучасного вітчизняного ринку;
• Науково обґрунтовано можливість підвищення харчової і біологічної цінності їстівних і лікарських грибів при культивуванні їх на поживному середовищі з додаванням цитратів біометалів, отриманих за інноваційною нанотехнологією.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |